Резултати Фото конкурса "Књига, јесен и ја на Златибору"

Библиотека „Љубиша Р. Ђенић“ је по први пут ове године организовала Фото конкурс "Књига, јесен и ја на Златибору", у трајању од  20.10.2020. до 20.12.2020. На конкурс се пријавило 38 учесника, из 12 различитих насеља и градова (Чајетина, Златибор, Сирогојно, Крива Река, Мачкат, Земун Поље, Чачак, Ужице, Рашка, Смедеревска Паланка, Прибој, Москва). Сви учесници су се потрудили да својим маштовитим ангажовањем обележе ову необичну јесен, коју ћемо памтити по светској пандемији корона вируса. Поред индивидуалних пријава, на конкурсу су учествовали и О.Ш.

Отворена изложба слика из фонда библиотеке "Љубиша Р. Ђенић"

Јуче је, 17.11.2020. године, у галерији Културног центра на Златибору, отворена изложба слика из уметничке збирке библиотеке "Љубиша Р. Ђенић", из Чајетине. Изложба је отворена без присуства публике, али ће сви заинтересовани моћи да је посете, до краја новембра, у термину између 10 и 17 часова, у групама до 5 особа и уз обавезно ношење маски.
 
Циљ ове изложбе је да се љубитељима ове врсте стваралаштва, прикаже део збирке коју чајетинска библиотека поседује, као репрезентативан пример квалитета и богатства ликовног опуса врсних стваралаца, којима се библиотека поноси. 

Радионица "Цврчак и мрав"

Биоблиотека "Љубиша Р. Ђенић" је 29. 10. 2020. године, имала част да угости најмлађе чланове друштва, који похађају вртић у Чајетини. Васпитачице Љиљана Савић и Милена Дедић су довеле млађу васпитну групу у библиотеку, као део њиховог пројекта о мравима. Деца су имала прилику да поново чују причу "Цврчак и мрав" и да науче нешто ново о овим инсектима. За крај су отпевали песмицу коју су научили у вртићу, уз обећање да ће радо поново доћи у посету.

Стручни скуп „Библиотеке на интернету током пандемије COVID 19“

У складу са свим мерама здравстрвене заштите, 22, 23. и 24. септембра 2020. године, одржан је стручни скуп, под називом „Библиотеке на интернету током пандемије COVID 19“, у просторијама Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“, на Златибору и у Чајетини. Организатори скупа су Интернет клуб (сектор за библиотеке, архиве и музеје), у сарадњи са Библиотеком града Београда и Библиотеком "Љубиша Р.Ђенић" из Чајетине, добитником награде „Web библиотека 2020.“

Сећање на Ћупа

И ове године традиционално се присећамо нашег драгог завичајног песника, Михаила Ћуповића. 
Рођен је 13. септембра 1934. године на Златибору у Мокрој Гори. Живео је и радио у Чајетини. Поезију је објављивао у књижевним листовима, часописима, у емисијама многих радио станица и телевизије. Песме су му превођене на више језика, компоноване и увршћене у антологије. Добитник је више значајних признања, награда и похвала. Умро је 12. септембра 2004. године.

Резултати Конкурса за афористичара године

На 12. Конкурсу за афористичара године, у оквиру манифестације "Летњи улични ерски кабаре", учествовао је велики број квалитетних афористичара из земље и региона.

Жири у саставу: 
- др Слободан Симић, афористичар - председник комисије
- Нешко М. Илић, афористичар
- Зоран Богдановић, афористичар
- Љиљана Ракић, библиотекар,

имао је тежак задатак, на који је уз максимално ангажовање и сву стручност одговорио. Наиме, ове године одлука је била следећа:

Златиборска међународна смотра Хортикултурних библиотека и књижница на Фестивалу пољског цвећа – Чајетина 2020

У оквиру Фестивала цвећа, чији је домаћин Библиотека „Љубиша Р. Ђенић“, 21. маја 2020. године, одржана је Трећа национална смотра Хортикултурних библиотека и Друга регионална смотра Хортикултурних библиотека.

Поштујући услове рада у пандемији, INternet Club је заслужан за реализацију овог ИКТ сусрета, уз видео подршку студија Фото Никић. Ова јединствена манифестација је обједињена називом Златиборска међународна смотра Хортикултурних библиотека и књижница на Фестивалу пољског цвећа – Чајетина 2020.