Резултати Конкурса за афористичара године

На 13. Конкурсу за афористичара године, у оквиру манифестације "Летњи улични ерски кабаре", учествовало је 60 афористичара из земље и региона.

Жири у саставу:  др Слободан Симић, афористичар и председник комисије, Нешко М. Илић, афористичар,  Зоран Богдановић, афористичар и Љиљана Ракић, библиотекар, донео је следећу одлуку:

Прва награда: Нинус Несторовић из Новог Сада.
Друга награда: Марина Аристо Марковић из Ниша.
Трећа награда: Бојан Љубеновић из Београда.

Прослава Дана библиотеке

У петак, 28. јуна, 2021. године, у сали Библиотеке у Чајетини, одржана је свечаност поводом обележавања Дана библиотеке "Љубиша Р. Ђенић", као једног од значајних културних институција златиборског округа.  Видовданску академију и изложбу слика Ђорђа Станића „Пејзажи Србије“ посетили су бројни читаоци, уметници, ствараоци и сарадници Библиотеке.

Школарци из општине Кнић у посети библиотеци на Златибору

Јуче, 14.6.2021. године. Библиотека "Љубиша Р. Ђенић" на Златибору је имала част да угости децу, која похађају наставу од првог до трећег разреда у издвојеном одељењу у селу Борчу, О.Ш. "Свети Сава" У Топоници, општина Кнић. 

25. семинар мреже "Библиотеке нашег окружења"

Доделом годишњих признања Интернет клуба, 1. јуна 2021. године, започео је 25. по реду, годишњи семинар мреже "Библиотеке нашег окружења", под називовом "Облици и методи дигиталних комуникација (2) – друштвене мреже и Гугл учионица". Током три дана трајања, семинар је окупио 40 библиотека из разних делова Србије, у бањи Врујци, у тренинг центру Интернет клуба. 

Сећање на Димитрија Туцовића

Снежана Ђенић, директорка Библиотеке "Љубиша Р. Ђенић" у Чајетини, подсећа да је на овај дан, 13. маја 1881. године, рођен велики хуманиста и раднички витез Димитрије Туцовић, правник, политичар, новинар и публициста, као и истакнути вођа и теоретичар социјалистичког покрета у Србији и један од оснивача Српске социјалдемократске партије (ССДП). Рођен је у Гостиљу код Чајетине. Учествовао је у оба Балканска рата, а погинуо у Првом светском рату, на  Врачем брду код Лајковца, 20. новембара 1914. године.

 

Отворена изложба у част Божа Ковачевића

Изложба слика, фотографија и рукотворина “Са Божом од београдског видиковца до Златибора”, на којој су представљена дела уметника, чланова Удружења Ужичана у Београду, отворена је 29. априла у галерији Културног центра Златибор. Повод је десетогодишњица смрти најпознатијег златиборског сликара Божидара Божа Ковачевића.

Изложба фотографија "Књига, јесен и ја на Златибору"

Фото Конкурс "Књига, јесен и ја на Златибору" је затворен 20.12.2020. Пријавило се 38 учесника из 12 различитих насеља и градова (Чајетина, Златибор, Сирогојно, Крива Река, Мачкат, Земун Поље, Чачак, Ужице, Рашка, Смедеревска Паланка, Прибој, Москва). Сви учесници су се потрудили да својим маштовитим ангажовањем обележе ову необичну јесен, коју ће свет памтити по пандемији корона вируса. Поред индивидуалних пријава, на Конкурсу су учествовали и О.Ш. "Димитрије Туцовић" из Чајетине и са Златибора и О.Ш.