ПОЕТСКО ВЕЧЕ ПОСВЕЋЕНО МИХАИЛУ ЋУПОВИЋУ

У уторак, 12. септембра 2023. године у сали Библиотеке у Чајетини одржано је 19. традиционално поетско вече, у част великог човека и песника Михаила Ћуповића. 
Публици се најпре обратила директорка Библиотеке Снежана Ђенић истакавши да је Михаило Ћуповић иза себе оставио изузетно дело и маниром великог поете обележио српску културну сцену. 

Представљена прва књига стихова Марије Вуловић "ОДМРЕЖАВАЊЕ"

У уторак, 22. августа 2023. године је у СБ Чигота на Златибору, у оквиру летњег културног програма под називом "И то смо ми", пред препуном салом публике представљена прва књига стихова Марије Вуловић "ОДМРЕЖАВАЊЕ" у издању Књижевне општине Вршац!

Изложба "Светлописом кроз прву српску ваздушну бању" ауторке Снежана Ђенић

Изложба "Светлописом кроз прву српску ваздушну бању" ауторке Снежане Ђенић, историчарке и музејског саветника, уприличена је 19. августа, 2023. године, у оквиру обележавања јубилеја, 130. годишњице од почетка организованог туризма на Златибору, планине која је одувек изазивала интересовање особеним својствима, чинећи је данас најпосећенијим местом Србије.

Представљање књиге Данице Вукићевић "Унутрашње море"

 

Специјална библиотека Чигота на Златибору је, у сарадњи са Библиотеком града Београда и Библиотеком „Љубиша Р.Ђенић“ из Чајетине, организовала још једно занимљиво вече у оквиру свог програма Културно лето. Гост „Чиготе“ била је Даница Вукићевић, овогодишња добитница НИН-ове награде за роман „Унутрашње море“. 

Поетско вече са Небојшом Миловановићем

У петак, 11. августа 2023. одржано је поетско вече са Небојшом Миловановићем у Конгресној сали СБ Чигота. Овај врсни глумац поделио је са публиком поезију великих српских песника, изабраних по сопственом осећају и укусу. Иначе користи поезију као инспирацију на путевима којима је открио песнике и на путеве којим се њему песници кроз своју поезију отварају.

Изложба "Васко Попа - Далеко у нама"

Специјална библиотека Чигота у сарадњи са библиотеком Љубиша Р.Ђенић из Чајетине и Библиотеком града Београда, уприличила је једно изузетно вече за све љубитеље поезије Васка Попе. Изложбом која је реализована прошле године у организацији Библиотеке града Београда поводом стогодишњице од рођења овог књижевног барда, приказан је на свеобухватан начин његов живот, рад и дело.

ШЕСНАЕСТИ ЛЕТЊИ УЛИЧНИ ЕРСКИ КАБАРЕ

У петак, 4. августа, 2023. године, ерском химном отворио је шеснаесте по реду кабаретске свечаности оркестар Горданов Блуз Гето Бенд, под вођством маестра Гордана Папића.
На самом почетку програма истакнуте су институције најзаслужније за постојање ове значајне  манифестације, која је у току протеклих  година успешног постојања стекла  завидан статус и заслужено место у календарима културних догађаја Србије.

Резултати 15. Конкурса за афористичара године

Резултати 15. Конкурса за афористичара године

На 15. Конкурсу за афористичара године, у оквиру манифестације "Летњи улични ерски кабаре", учествовало је 59 афористичара из земље и региона.

Жири у саставу:  др Слободан Симић, афористичар и председник комисије, Нешко М. Илић, афористичар,  Зоран Богдановић, афористичар и Љиљана Ракић, библиотекар, донео је следећу одлуку:

Снежани Ђенић додељена награда „Димитрије Туцовић“

У петак, 14. јула 2023. године, у Градској библиотеци у Лазаревцу, Снежани Ђенић је додељена награда „Димитрије Туцовић“, у знак сећања на историјску личност, храброг новинара, писца и борца за мир и социјалну правду. Награда је додељена из области истраживачког новинарства, које доприноси сазнањима истине и важним чињеницама и токовима живота и рада Димитрија Туцовића. На кокурс је пристигло четири пријаве, међу којима се пријава историчарке, музејског саветника и директроке библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ Чајетина, Снежане Ђенић издвојила по комплексности и комплетности материјала.