Изложба фотографија Немање Богдановића "Италија какву још нисте упознали"

У четвртак, 1. септембра 2022. године, у Библиотеци „Љубиша Р. Ђенић“ отворена је постхумна изложба фотографија Немање Богдановића „Италија какву још нисте упознали“. Поставка је настала у протеклој деценији и представља делове Италије, онако како их је рано преминули аутор овековечио својим мобилним телефоном. Посетио је 18 италијанских регија, обишао више стотина места, а при чему је прешао пут од тридесет хиљада километара. Одабир фотографија приказује Италију, земљу изузетне лепоте, са педесет културних и пет природних локалитета, који се налазе на листи светске баштине УНЕСКО, од Венеције, Вероне, језера Гарда и Комо, Милана, Пијемонта, Ђенове, преко Болоње, Фиренце, чаробне Тоскане, Убрије-зеленог срца Италије, затим Вечног града и регије Лацио до Матере, бајковитог Алберобела и Сицилије. Природне лепоте Италије, архитектонска ремек дела, културне и уметничке манифестације и гастрономија, овековечене су на Немањиним фотографијама, што је довело до сарадње са Италијанским Институтом за Културу у Београду и Немањине прве самосталне изложбе „Италија какву још нисте упознали“ у Кладову, а затим Аранђеловцу, Тополи, Руднику, Пожаревцу, Прибоју, Новој Вароши, Чачку,а сада и у Чајетини. Изложба је покретна и обилазиће и друге градове. Сваку изложбу прати и објављује на својим мрежама Италијански Институт за Културу, као и Министарство Културе Италије. Изложба има 50 слика, Б2 формата на форексу.
Према речима Снежане Ђенић, директорке Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“, фотографски записи представљају изузетан визуелни документ и значајан извор за историјска, етнолошка, културна и друга научна истраживања. Стога, ова изванредна изложба представља јединствену хронику Италије у сликама, онако како ју је видело магично око Немањиног мобилног телефона. Изложба је и добар доказ да данас није потребна најмодернија опрема да би се направила добра фотографија. Потребна је креативност, вешта рука и добра прилика, све оно што је поседовао Немања Богдановић, млади архитекта из Аранђеловца. Говорио је четири језика и иза себе је оставио фотографије које осликавају његов поглед на Италију, земљу добрих људи, како је и сам говорио. 
Снежана Богдановић, Немањина мајка је отворила изложбу, која ће бити отворена за све посетиоце до 13. септембра у сали Библиотеке "Љубиша Р. Ђенић" у Чајетини.