Трећи литерарни сусрет младих из пријатељских општина Кнић и Чајетина

Трећи литерарни сусрет младих из пријатељских општина Кнић и Чајетина
У част песника Добрице Ерића, у селу Коњуша код Кнића одржан је пети фестивал под називом „Добричино праскозорје“.  Сећање на великог песника Добрицу Ерића обележила су деца, ученици од петог до осмог разреда, надметањем у писању песама, компоновању, цртању и рецитовању. „Добричино праскозорје“  организује општина Кнић и Центар за културу, да би ова манифестација сада попримила и републички карактер, спајајући младе таленте из целе Србије. Тако је овога пута организовано дружење деце из Општине Чајетина и Општине Кнић, у огранку Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ на Златибору, пружајући им могућност да учествују и уживају у богатом културно-уметничком програму. Ово је трећи пут како се млади из Груже друже са својим вршњацима из школе „Димитрије Туцовић“, настављајући давно започете пријатељске и културне везе општина Чајетина и Кнић.
"Највећа награда нама јесте добро расположење и осмеси ове деце који уживају у овим прелепим пределима а наравно и у овој библиотеци. На основу њиховог расположења видимо да успевамо у томе што смо замислили, да будемо спона, копча између ове две општине и да ту сарадњу умрежимо тако да траје и у будућности", рекао је Драган Вујовић, представник Општине Кнић. "Праскозорје постаје манифестација која окупља све већи број младих људи и деце а са друге стране манифестација која нас води дивним домаћинима као што сте ви, дивном уживању и угођају културном и уметничком који је свакако инспиративан за праскозорце у настанку новог хита "Праскозорја", не само хита већ и сарадње током читаве године", истакла је директорка Културног центра Кнић, Марија Костић.
У име Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ и Општине Чајетина, деци је пожелела добродошлицу Љиљана Ракић, као и завичајна песникиња Љиљана Андрић, која је овом приликом свим учесницима поклонила своју пету збирку песама „Збирајући знање кроз стихове“. Деци се обратила и завичајна песникиња Мирјана Ранковић Луковић, која је ове године била у жирију „Добричиног праскозорја“, као и гружански писац Марко Марковић, један од идејних твораца ове манифестације.
Током ове вечери, основци школе „Димитрије Туцовић“ са Златибора срдачно су представили својим вршњацима „Праскозорцима“ поезију свог завичајног песника, Михаила Ћуповића, као и своје литерарно умеће. Гости из Кнића су такође показали чиме су заслужили своје наградно путовање на Златибор.