Вече афоризама Нешка М. Илића

 

Библиотека „Љубиша Р. Ђенић“ је синоћ, 19. новембра, својој публици приредила вече афоризама. У гостима је био Нешко М. Илић, афористичар из Пожеге. Овдашњој публици је познат, јер је од пре две године члан комисије за избор Афористичара године, на конкурсу који библиотека успешно и традиционално објављује у склопу Летњег уличног ерског кабареа.

Нешко М. Илић је дипломирао на Машинском факултету у Београду 1979. године. Исте године уписао постдипломске студије на Машинском факултету. Поред инжењерског посла бави се и књижевним радом. Пише афоризме, епиграме и песме. Бави се примењеном уметношћу. Афористиком се бави од гимназијских дана. Дугогодишњи је сарадник Радио Београда и Програма 202 који дуже од тридесет година емитују његове афоризме. Афоризме објављује у дневним листовима и часописима, као и у електронским медијима. Неки од њих су: Политика, Нин, Вечерње новости, Блиц, Афоризам, Јесењин, Енигматика, Ужичка недеља... Добитник је великог броја награда за афоризме.

Специјални гост вечери требало је да буде афористичар из Чајетине, Зоран Богдановић. Нажалост, он није био у могућности да дође, па је његове афоризме говорио Јанко Радишић, који је био задужен и да употпуни вече звуцима гитаре и пригодним стиховима Ђорђа Балашевића и Боре Чорбе. Публика је имала прилику да чује неке од победничких афоризама са конкурса, који библиотека објављује већ 10 година. Такође, слатко су се насмејали уз афоризме Рада Јовановића, једног од најзначајнијих српских афористичара, које је говорила Мирјана Лопин Дризо. 

Овом приликом аутор је представио неке од својих, бројних афоризама, али и своје епиграме и песме. Такође, није пропустио да изрази задовољство због гостовања у чајетинској библиотеци, са којом сарађује дуги низ година.