Резултати 16. Конкурса за афористичара године

 

Резултати 16. Конкурса за афористичара године

На 16. Конкурсу за афористичара године, у оквиру манифестације "Летњи улични ерски кабаре", учествовало је 57 афористичара из земље и региона.

СВЕЧАНОСТ ПОВОДОМ 120 ГОДИНА ТРАЈАЊА БИБЛИОТЕКЕ

У петак, 28. јуна 2024. године, са почетком у 20.00 часова, одржана је свечаност поводом 120. година трајања Библиотеке "Љубиша Р. Ђенић", угледне институције и једног од значајних културних центара Златиборског округа. Видовданску академију је отворила директорка Библиотеке Снежана Ђенић речима: " Чињеница да данас бројимо 120 година постојања представља изузетну ствар за историју  златиборског краја. Зато је разумљиво да и само учешће у једној овако значајној светковини представља велику привилегију, част и једнако задовољство.

Промоција књиге „Отето време“ проф. др Петра Ђукића

Треће вече свечаности поводом 120 година трајања Библиотке „Љубиша Р. Ђенић“ Чајетина обележено је промоцијом књиге „Отето време“, проф. др Петра Ђукића. О књизи су говорили др Илија Батас Бијелић, научни сарадник Одбора за енергетику САНУ, Милун Бабић, председник скупштине Савеза енергетичара Србије, бивши министар енергетике и аутор, др Петар Ђукић, професор Примењене економије и Одрживог развоја.

Представљање књиге „Биографски лексикон Златибора“ аутора Милисава Р. Ђенића

Друго вече свечаности поводом 120 година постојања Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ Чајетина обележено је представљањем књиге „Биографски лексикон Златибора“, аутора Милисава Р. Ђенића, у огранку Библиотеке на Златибору. 
Књига је изашла крајем прошле године у издању Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ и представљена је на Међународном сајму књига у Београду. 

Стручно предавање „Упознај виртуелну библиотеку“

 

У уторак, 12. јуна 2024. године дипломирани библиотекар Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ Чајетина, Љиљана Ракић и виши дипломирани библиотекар Народне библиотеке Ужице, Драгана Ристановић су ученицима седмог разреда ОШ „Димитрије Туцовић“ Чајетина, у издвојеном одељењу на Златибору одржли стручно предавање „Упознај виртуелну библиотеку“ које се односило на претрагу електронског библиотечког каталога COBISS и употребу апликације mCOBISS. Предавање је одржано у сарадњи са професорком књижевности Маријом Вуловић из ОШ „Димитрије Туцовић“ на Златибору.

 

 

 

Отварање изложбе Снежане Ђенић „Димитрије Туцовић - Раднички витез“

У уторак, 4. јуна 2024. године, у галерији Културног центра Мионица, отворена је изложба историчарке и музејског саветника, Снежане Ђенић, под насловом „Димитрије Туцовић-Раднички витез“. Изложбу су отворили Бобан Јанковић, председник Општине Мионица и ауторка.
Изложба је организована поводом 110 година од погибије Димитрија Туцовића, кога данас, са правом памтимо као радничког витеза. Састоји се од докумената, фотографија и писама, који прате његов животни пут и политички рад, од његовог рођења 1881. године, у селу Гостиље, па све до његове погибије у чувеној Колубарској битки.

Отварање изложбе „Сликар небеских видика“ Драгића Петровића Медоша

Синоћ је у сали Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ у Чајетини  отворена ретроспективна изложба „Сликар небеских видика“ Драгића Петровића Медоша. Приказана изложба је скуп обједињених Медошевих дела, која су у власништву Народног музеја Ужице, господина Радојка Крејовића, Народне библиотеке Ужице, Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ и још неколицине власника. 

Представљање збирке песама "Моје мисли на папиру" Вање Филиповић

У петак, 24. маја 2024. године, Библиотека „Љубиша Р. Ђенић“ Чајетина, имала је част да представи прву збирку песама „Моје мисли на папиру“, талентоване ученице седмог разреда ОШ „Димитрије Туцовић“, Вање Филиповић. Поред ауторке о књизи су говорили Братислав Бата Голић, оснивач и директор културно-издавачког центра „Српска кућа“ и Јагода Јеремић Љубојевић, професорка српског језика и књижевности и рецензенткиња књиге. Програм је водила Љиљана Ракић, библиотекар.