15. ЛЕТЊИ УЛИЧНИ ЕРСКИ КАБАРЕ

У петак и суботу, 5. и 6. августа, 2022. године, у Чајетини и на Златибору, одржан је петнаести  „Летњи улични ерски кабаре“, у организацији Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ и ТО Златибор. 
Библиотека “Љубиша Р. Ђенић“ опет  је припремила низ дешавања испуњених шармом, префињеношћу и смехом, а Туристичка организација Златибор је пружила незамењиву помоћ у организацији и реализацији овог изузетног догађаја.
Манифестацију је отворио химном кабареа оркестар „Београдски дикси бенд“, под вођством маестра Миодрага Маљоковића.
ТО Златибор, музеј на отвореном „ Старо село“ Сирогојно и Студентско одмаралиште „Ратко Митровић“ су и ове године обезбедили вредне награде за победнике Конкурса за афористичара године, који Библиотека организује четрнаести пут у оквиру Летњег уличног ерског кабареа. Ове године је на Конкурсу учествовало 46 афористичара из Србије и региона. 
Жири у саставу:  др Слободан Симић, афористичар и председник комисије, Нешко М. Илић, афористичар,  Зоран Богдановић, афористичар и Љиљана Ракић, библиотекар, донео је следећу одлуку:
Прву награду, четири ноћења за две особе у апартманима Туристичке организације Златибор, освојио је Братислав Костадинов из Крушевца.
Другу награду, три ноћења за две особе у конацима Музеја на отвореном "Старо село", Сирогојно, освојио је Зоран Ђуровић из Вршца.
Трећу награду, два ноћења за две особе у Студентском одмаралишту "Ратко Митровић", на Златибору,  освојио је Велизар Радоњић из Подгорице.
Награда „Раде Јовановић“, коју додељују Београдски афористичарски круг и Библиотека "Љубиша Р. Ђенић", за најбољу књигу афоризама у 2021. години, припала је Александару Чотрићу из Београда, за књигу "Мисли у покрету". За ову награду се такође побринуло Студентско одмаралиште „Ратко Митровић“ са Златибора. 
Сви награђени су добили и поклон карте за вожњу најдужом гондолом у Европи, које су обезбедили нови сарадници Библиотеке, ЈП "Голд гондола Златибор".
Победницима је награде уручила Снежана Ђенић, директор Библиотеке, идејни творац  и председник Организационог одбора Уличног ерског летњег кабареа, после чега су награђени имали прилику да забаве публику избором својим афоризама.
У другом делу програма представљени су  играни филм „Утеривање дуга“, као специјално издање ерског хумора, по сценарију Слободана Симића и у режији Слободана Љубичића и представа „Нас две“, у извођењу  две забавне, духовите и атрактивне жене, глумице Татјане Кецман и глумице и певачице Ане Радоњић, ЗОЕ КИДА. У овим урбаним временима, где зарад каријере све више жена занемарује природу, материнство и љубав, ова представа представља подршку природно лепој и нежној жени. 
Изузетну захвалност Библиотека дугује Општини Чајетина, која се прихватила трајног покровитељства Ерског кабареа. Тиме је на најбољи начин помогла у очувању нематеријалног културног  наслеђа, са намером да и Чајетина стекне имиџ, а Златибор задржи статус престижне туристичке дестинације, а уједно и ласкаву титулу фестивалског града.
 ЈП „Голд гондола Златибор“ је ове године такође пружила подршку манифестацији, као и лепе идеје да се идуће године кабаре реализује на обали Рибничког језера, испод Торника....Било би то још једно, посебно романтично вече Кабареа...
ПР Извођачка уметност „Омиљени“, са Златибора, као и и фотографски студио „Никић“, из Чајетине, одговорни су за техничку подршку у реализацији програма.  Божидар Јоксимовић увеличао је вече са организацијом шармантне кабаретске кафане.
Библиотека такође дугује захвалност Основној школи „Димитрије Туцовић“, предузећу „Боки“, Културном центру Чајетина и Комуналном јавном предузећу „Златибор“, на несебичној помоћи од самог почетка Ерског кабареа.