Радионица са писцем за децу и одрасле Стефаном Тићмијем

Поводом Националног дана књиге, у уторак, 28.02.2023. године, на дечјем одељењу Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ у Чајетини, одржана је радионица са писцем за децу и одрасле, Стефаном Тићмијем. Ученици од петог до осмог разреда ОШ „Димитрије Туцовић“ из Чајетине и са Златибора учествовали су у овој интерактивној радионици, где су имали прилику да чују о књигама које је написао Стефан Тићми, као и о његовим литерарним почецима, другим интересовањима и активностима. Деца су искористила ову  шансу да поделе и своје идеје са групом, показавши креативност и таленат за писање.

Отварање историјско-уметничке изложбе "Добростиви и часни путеви господњи"

У уторак, 21.02.2023. године, у Галерији Културног центра на Злаатибору, отворена је историјско-уметничка изложба „Добростиви и часни путеви господњи-Златиборци по добру упамћени“, аутора  Снежане Ђенић, историчарке  и Радомира Верговића, академског сликара. 
Изложбу су отвориле Снежана Ђенић, историчарка и директорка Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“  у Чајетини, Катарина Доганџић Мићуновић, историчарка уметности, а речи  проф. др Радоша Љушића, историчара читала је Мирјана Лопин Дризо. Програм је водила Андријана Андријашевић, академски сликар.

Радионица Драгане Младенов "Казивање поезије"

У суботу, 04.02.2023. године, у Библиотеци „Љубиша Р. Ђенић“ одржана је радионица Драгане Младенов „Казивање поезије“.  Радионица је едукативног карактера. Намењена је рецитаторима и менторима (учитељима, наставницима и библиотекарима) и има за циљ да упозна учеснике са техникама које користе добри рецитатори. 

Дружење са писцем за децу и тинејџере Робертом Такаричем

У четвртак, 12.01.2023. на дечјем одељењу Библиотеке "Љубиша Р. Ђенић" у Чајетини, организовано је дружење са Робертом Такаричем, писцем за децу и тинејџере. Такарич живи у Зрењанину и у Сенти, а ради као професор и педагог драме. До сада је написао преко четрдесет књига, за које је вишеструко награђиван. 

Промоција књиге Раденка Мићића "Мудре мисли руских класика"

У понедељак, 26.12.2022. године, у Библиотеци „Љубиша Р. Ђенић“ у Чајетини, одржана је промоција књиге Раденка Мићића „Мудре мисли руских класика“. Према речима аутора, књига има циљ да подстакне људе на читање руских књижевних дела, непролазне вредности. Чине је двадесет целина, у облику савета које су кроз своја дела свету оставили Достојевски, Толстој, Гогољ, Булгаков, Чехов и многи други великани. Оштроумним мислима објашњен је човек, његов живот, навике, осећања и многе друге теме које окупирају људску свакодневицу.

Промоција књиге Вељка Мијушковића "Пре него ђаво дође по своје"

У петак, 16.12.2022. године, у Библиотеци „Љубиша Р. Ђенић“ одржана је промоција књиге „Пре него ђаво дође по своје“, у издању Службеног гласника. О роману су говорили Весна Смиљанић Рангелов, уредница у овој издавачкој кући, као и сам аутор Вељко Мијушковић. Програм је водила Љиљана Ракић, библиотекар.

Изложба слика Катарине Мијатовић "Дрвеће"

У среду, 07.12.2022. године, у Библиотеци „Љубиша Р. Ђенић“ отворена је изложба слика Катарине Мијатовић „Дрваће“. 
Катарина Мијатовић  је рођена 27.01.1972. године у Краљеву. Дипломирала је 1998. године на ФЛУ у Београду, у класи професора Момчила Антоновића. Члан је УЛУС-а од 2000. године и члан удружења ликовних уметника Краљева. До сада је остварила  већи број групних и самосталних изложби.

Промоција књиге "Гвоздено наслеђе" Сима Жиловића

У среду, 30.11.2022. године, у Библиотеци „Љубиша Р. Ђенић“, чајетинској публици представљена је књига „Гвоздено наслеђе“, аутора Сима Жиловића. Ова монографија је својеврсна сага о породици  Стојановић из Мачката, фамилији ауторове мајке. 

"Моји деда и баба по мајци су се звали Гвозден и Гвозденија, то се сазнаје на првим страницама књиге и чинило ми се да је Гвоздено наслеђе најадекватнији назив за књигу која почиње њиховим прецима и свим потомцима", прича Жиловић.

Семинар "Дигитални алати и виртуелна библио полица"

У петак и суботу, 25. и 26. новембра, 2022. године, у просторијама Библиотеке "Љубиша Р. Ђенић", у Чајетини и на Златибору, одржан је стручни семинар Интернет клуба из Љига, под насловом "Дигитални алати и виртуелна библио полица". Семинар се бави иновативним услугама у библиотекама, кроз употребу нових технологија. Осмишљен је по угледу на примере добре праксе у малим јавним библиотекама и  приказује трендове у библиотечкој делатности када је у питању трансформација услуга у библиотекама, са циљем развоја заједнице и целоживотног учења. Књижничари и библиотекари Библиотеке "Љубиша Р.