Изложба "Светлописом кроз прву српску ваздушну бању" у Библиотеци града Београда

У среду, 20. новембра 2013.године, у Галерији Атријум у Библиотеци града Београда, отворена је изложба поводом 120 година организованог туризма на Златибору, који је одувек изазивао интересовање својом раскошном лепотом и живописним пејзажима. Библиотека града Београда у сарадњи са библиотеком "Љубиша Р. Ђенић"организовала је овим поводом изложбу под називом "Светлописом кроз прву српску ваздушну бању", аутора Снежане Ђенић, историчара и директорке библиотеке "Љубиша Р. Ђенић".

120 година дуга традиција организованог туризма на Златибору званично се бележи од 20. августа 1893. године како и данас стоји уклесано на чесми поред језера у центру планине. Име Краљева чесма је добила по краљу Александру Обреновићу, који је тада посетио Златибор и подржао идеју златиборских домаћина да се овде оснује ваздушна бања због благодети и лековитости ове планине. 1908. Златибор је посетио још један краљ, Петар Први Карађорђевић.

Изложбу чини 85 фотографија које приказују развој туристичких насеља на Златибору од друге половине XIX века и добрим делом XX века. Ово је јединствена хроника Златибора у сликама путем које сазнајемо да су на ову нашу златну планину долазили и на њој боравили политичари, министри, књижевници, генерали... 

Изложбу је отворила госпођа Јасмина Нинков, директорка Библиотеке града Београда.

Изложба траје до 2. децембра 2013. године.