Изложба "Век Вујице Јевђевића" - Завичајни музеј Прибој

У петак, 11. октобра 2013. године, у галерији "Надежде Наде Виторовић" у Завичајном музеју У Прибоју, отворена је изложба под називом "Век Вујице Јевђевића - 100 година од рођења".

Изложбу је отворила, историчар и директор библиотеке "Љубиша Р. Ђенић", госпођа Снежана Ђенић, која је том приликом рекла: "Велику привилегију и част представља учешће на овом скупу али и сама чињеница да данас бројимо 100 година од рођења једне изузетне личности, гласовитог и светски признатог научника, професора доктора Вујице Јевђевића."

Затим је, говорећи о животу и раду, професора Јевђевића истакла: "Обележавање једног оваквог јубилеја подстиче да се са поштовањем сетимо професора Јевђевића, који је био водећи светски научник у области вода, оснивач савремене Стохастичке хидрологије, један од најцитиранијих светских научника, визионар који је оставио дубок траг и дао научне доприносе у читавом низу наука о водама. 

Рођен је 12. октобра 1913. године у Касидолима код Прибоја. Године 1936. дипломирао је на Грађевинском одсеку Техничког факултета у Београду. Студије наставља на престижној високој школи у Греноблу на којој 1938. године добија диплому хидротехничког инжењера.

Након рата, кога је провео у заробљеништву, одмах по повратку у земљу преузима низ одговорних послова као пројектант, истраживач, и саветник за водопривредна и хидроенергетска питања.

Формира хидроенергетски завод и у периоду од 1949. до 1956. године налази се на његовом челу. Истовремено отвара пут настави хидрологије на Грађевинском факултету у Београду, постаје први професор на овом предмету и пише први уџбеник, уводећи тако на велика врата Југословенску хидрологију у светске воде.

У Српској академији наука и уметности 1955. године одбранио је докторску дисертацију под насловом "Методе изучавања водних снага" и тиме постао први доктор техничких наука из области водопривреде и хидротехнике.

Професор Јевђевић био је по много чему први у Србији: први доктор хидротехнике, први професор хидрологије, први професор Коришћења водних снага, аутор прве књиге из хидрологије, аутор првог чланка о водопривреди, пројектант прве насуте бране у Југославији, оснивач прве хидрауличке лабораторије.

На међународном плану, након Милутина Миланковића био је најпознатији од српских грађевинских инжењера. Као светски афирмисан експерт 1958. године одлази у Америку, и већ након две године бива изабран за редовног професора на грађевинском факултету Универзитета Државе Колорадо у Форт Колинсу, који захваљујући професору Јевђевићу постаје најпознатија светска висока школа хидротехнике.

Фасцинантна студиозност професора Јевђевића потврђује се и на публицистичком плану. Објавио је 22 књиге и преко 210 радова и одржао бројна предавања на курсевима и семинарима широм света.

О одјеку његових радова на међународној сцени поред осталог говори бројност и квалитет међународних награда али можда најпре тек успостављена највиша национална, али уједно и највиша светска награда Америчког Удружења Грађевинских Инжењера (ASCE) која му је као првом додељена за научна достигнућа у области хидротехнике, јуна месеца 1996. године.

Ово је личност коју не смемо заборавити јер је достојна нашег трајног памћења. Велика дужност свих нас је да сачувамо слику великих људи чије су добре намере, вредна дела и трудољубивост видљиви тако да постају део колективне меморије једне епохе, а то сигурно представља снажан услов опстанка и темељну одредницу наше будућности."