ПОЕТСКО ВЕЧЕ ПОСВЕЋЕНО МИХАИЛУ ЋУПОВИЋУ

У уторак, 12. септембра 2023. године у сали Библиотеке у Чајетини одржано је 19. традиционално поетско вече, у част великог човека и песника Михаила Ћуповића. 
Публици се најпре обратила директорка Библиотеке Снежана Ђенић истакавши да је Михаило Ћуповић иза себе оставио изузетно дело и маниром великог поете обележио српску културну сцену. 
Рођен је 13. септембра 1934. године у Мокрој Гори, а живео је и радио у Чајетини. Поезију је објављивао у књижевним листовима, часописима, у емисијама многих радио станица и телевизије. Песме су му превођене на више језике, компоноване и увршћене у антологије. Добитник је више значајних признања, награда и похвала. Умро је 12. септембра 2004. године.
Љубивоје Ршумовић је рекао о Ћупу: „Михаило Ћуповић је изворни песник, рекло би се инструмент  на коме природа, она златиборска, горштачка, мудријашка, испреда нити поезије. Он пева природно као што и дише, као што живи. Не уме и неће да прави никакве поетске форме у којима се губи идеја и душа песме. Самим тим што је аутентичан,  најбољи је кад пева о природи и завичају“.
Приближавајући нам саму суштину свог стваралаштва сматрао је да поезија мора да носи једну дубоку веру у живот и достојанствено помирење са судбином. Примакнут ивици слојевитих дубина, правио је различите увиде у живот, обухваћен и обојен лепотом и тежином сопствених искустава, разапетих између победа и пораза у хармоничном ритму трајања и нестајања.
Био је један од оних великих песника који су знали да време увек има исту вредност јер је њихов пут безвремен...од оних који трагајући за одговорима у сталној промени и преиспитивању, своју поезију поистовећују са својим животом. Зато та поезија и јесте толико животна , стварна и велика.
Михаило Ћуповић био је велики човек...један од оних које можемо препознати по ширини наума, човечности у остваривању и трезвености код успеха. Био је један од оних великих људи који имају другачију потребу потврде што надраста обично доказивање и оставља дубок траг.
Михаило Ћуповић био је по свему велики, непоновљив, драгоцен и видљив у нашим сећању, за сва времена. 
Како би се подсетили Михаила Ћуповића, гости вечери су били завичајни песници: Зоран Богдановић, Марија Вуловић, Јагода Јеремић, Мирјана Ранковић Луковић, Љиљана Андрић и Ленка Смиљанић, а програм су улепшали и ученици ОШ „Димитрије Туцовић“ из Чајетине и са Златибора, који су рецитовали Ћупове стихове. Михаило Ћуповић је оставио иза себе снажне песме, а можда је још битније што је његов дух остао присутан кроз стваралаштво његових пријатеља, суграђана, познавалаца и поштовалаца његовог дела као и представника млађих генерација.