Представљена књига "Становништво Рујна према турским дефтерима 1476-1604. године"

 

Синоћ, 29. октобра, пред пуном салом представљена је књига која је изашла у издању Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“, непосредно пре 64. Међународног сајма књига у Београду и ово је била њена прва промоција. Реч је о књизи „Становништво Рујна према турским дефтерима од 1476. до 1604. године“ чији је аутор Данило Станојевић.

Данило Станојевић је један од истинских заљубљеника у свој завичај, што показују његова дела. Више од две деценије се бави завичајном историографијом и резултате својих истраживања објављује у Ужичком зборнику, Историјској баштини, Пожешком годишњаку и Златиборском летопису. Добитник је октобарске награде града Ужица 2014. за изузетне резултате и допринос у проучавању завичајне историографије и антропогеографије. 

Како би на што бољи начин представио своју десету књигу, аутор Данило Станојевић имао је помоћнике - њему драге госте и сараднике, међу којима су били: историчар Салих Селимовић, др Илија Мисаиловић и историчар Бошко Копуновић. Они су говорили о самом аутору, о његовом досадашњем раду, али и о посвећености и истрајности Данила Станојевића. Специјални гост вечери био је народни гуслар и здравичар Вук Пантовић из Сјенице. Публиока је посебно уживала у његовом несвакидашњем представљању. 

На крају, присутнима се обратио и сам аутор. Он се најпре захвалио сарадницима и спонзорима, истакавши да без огромне подршке свих њих, не би било лако створити ово драгоцено дело за нашу локалну историју.

Након промоције, публика је наставила и неформалан део дружења са аутором и гостима, што је показало заиста велико интересовање за књигу Данила Станојевића, коју је заинтересована публика могла и купити по промотивној цени.