Представљена прва књига стихова Марије Вуловић "ОДМРЕЖАВАЊЕ"

У уторак, 22. августа 2023. године је у СБ Чигота на Златибору, у оквиру летњег културног програма под називом "И то смо ми", пред препуном салом публике представљена прва књига стихова Марије Вуловић "ОДМРЕЖАВАЊЕ" у издању Књижевне општине Вршац!

Представљање књиге Данице Вукићевић "Унутрашње море"

 

Специјална библиотека Чигота на Златибору је, у сарадњи са Библиотеком града Београда и Библиотеком „Љубиша Р.Ђенић“ из Чајетине, организовала још једно занимљиво вече у оквиру свог програма Културно лето. Гост „Чиготе“ била је Даница Вукићевић, овогодишња добитница НИН-ове награде за роман „Унутрашње море“. 

Представљање књиге "Чаробни једрењак: Прича о Николи Тесли" Маје Ц. С.

У петак, 25. маја 2023. у позоришној сали Културног центра на Златибору, одржана је промоција књиге за децу и младе „Чаробни једрењак: Прича о Николи Тесли“ ауторке Маје Цветковић Сотиров, у издању Luka Books и Института за дечју књижевност Београд.  Промоцији су присуствовали ученици четвртог разреда ОШ“Димитрије Туцовић“ Чајетина, са Златибора, заједно са својим учитељицама. Деца су имала прилику да на овај начин заокруже свој претходни рад на пројекту о Николи Тесли, обележивши осамдесет година од смрти овог српског физичара и научника, као и једног од највећих умова свих времена.

Промоција збирке поезије Мирјане Ранковић Луковић "Веровање свицу"

У понедељак, 22. маја у клубу Удружења Ужичана у Београду завичајна књижевница, Мирјана Ранковић Луковић, одржала је књижевно вече на којем је промовисала своју нову збирку поезије „Веровање свицу“. Збирка је до сада промовисана у Чајетини и  Ужицу изазвавши велико интересовање и посету читалаца јер је по први пут промовисана књига у електронском и аудио издању. Поред Мирјане, гошће ове вечери биле су Марија Вуловић, рецензент, Љиљана Ракић – помоћник директора библиотеке „Љубиша Р.Ђенић“ која је водила вече и Мирјана Лопин Дризо, библиотекарка која је појединим песмама дала свој глас.

Промоција књиге "Жижљевина" Слободана Ристовића

У среду, 17.5.2023. године, у Библиотеци „Љубиша Р. Ђенић“ одржана је промоције књиге „Жижљевина“, завичајног писца и песника Слободана Ристовића. Свима добро познати аутор књиге је рођен у Чајетини 1952. године, а одрастао је у Радљеву код Уба. Књижевним радом креће да се бави давне 1982. године и то најпре прозом. Прву књигу песама објављује 1988. године. Заступљен је у више антологија и превођен на више страних језика. До сада је добио већи број награда за свој рад. Поред више од 20 књига поезије и прозе, пише и књижевне и ликовне импресије, есеје и духовне чланке.

Промоција ратног дневника "Смена" потпуковника Ђорђа Аничића

У уторак, 25.04.2023. године, у сали Библиотеке "Љубиша Р. Ђенић" у Чајетини одржана је промоција књиге „Смена“, ратног дневника потпуковника РВ и ПВО, Ђорђа Аничића.  Поред аутора о књизи су говорили Драган Димитров, машински инжењер и припадник ратне јединице, као и Ђорђе Малетић, заставник у пензији.

Дружење са писцем за децу и младе Весном Алексић

У четвртак, 20.04.2023. у сали Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ у Чајетини организована је посета књижевнице за децу и младе, Весне Алексић. Ђаци из старијих разреда ОШ „Димитрије Туцовић“ из Чајетине и са Златибора имали су прилику да чују о темама које је ауторка обрађивала у својих једанаест романа, дванаест књига приповедака и осам сликовница, које је до сада објавила. Већина њених дела је доживела више издања. Весна Алексић је и аутор монодрама, две позоришне представе и више радио-драма за децу, као и једне игране ТВ серије.

Представљање књиге Горана Петровића "Папир са воденим знаком"

У уторак, 14.03.2023. године, одржана је промоција књиге „Папир са воденим знаком“, српског књижевника и академика, Горана Петровића (Краљево, 1. јул 1961). Ово дело представља прву причу, "први ток" у такозваном циклусу књига „Роман делта“, универзуму алегоричних приповести чија се радња расплиће од средњег века до дана које сматрамо нашим и на којима је аутор радио последњих двадесет година. Роман „Папир“ је добитник награде „Београдски победник“ и нашао се и у ужем избору за НИН-ову награду за роман године.  

Дружење са писцем за децу и тинејџере Робертом Такаричем

У четвртак, 12.01.2023. на дечјем одељењу Библиотеке "Љубиша Р. Ђенић" у Чајетини, организовано је дружење са Робертом Такаричем, писцем за децу и тинејџере. Такарич живи у Зрењанину и у Сенти, а ради као професор и педагог драме. До сада је написао преко четрдесет књига, за које је вишеструко награђиван.