ШЕСНАЕСТИ ЛЕТЊИ УЛИЧНИ ЕРСКИ КАБАРЕ

У петак, 4. августа, 2023. године, ерском химном отворио је шеснаесте по реду кабаретске свечаности оркестар Горданов Блуз Гето Бенд, под вођством маестра Гордана Папића.
На самом почетку програма истакнуте су институције најзаслужније за постојање ове значајне  манифестације, која је у току протеклих  година успешног постојања стекла  завидан статус и заслужено место у календарима културних догађаја Србије.
За успешно позиционирање Ерског кабареа, не само у Србији већ и на просторима читаве бивше Југославије, одговорна је Општина Чајетина. Прихвативши се трајног покровитељства oве манифестације Општина је на најбољи начин помогла у очувању нематеријалног културног  наслеђа са намером да и Чајетина стекне имиџ, а да Златибор задржи статус, престижне туристичке дестинације, а уједно и ласкаву титулу фестивалског града.
Главни организатор, Библиотека „Љубиша Р. Ђенић“,  опет је припремила низ дешавања испуњених шармом, префињеношћу и смехом, а Туристичка Организација Златибор пружила је  незамењиву помоћ у организацији и реализацији овог изузетног догађаја, ШЕСНАЕСТОГ ЛЕТЊЕГ  УЛИЧНОГ ЕРСКОГ КАБАРЕА.
Посебна заслужност за подршку ове године припада Голд Гондоли Златибор, одакле су потекле лепе идеје да се ове године кабаре реализује на обали Рибничког језера, испод Торника.... На жалост, због лоших временских услова, ово посебно романтично вече кабареа на Гондоли је одложено за неку другу прилику.
Библиотека такође дугује захвалност власницима Фото радње Никић,  као и ОШ „Димитрије Туцовић“, предузећу „Боки“, Културном центру Чајетина, Туристичко-рекреативном комплексу Златибор и Комуналном јавном предузећу „Златибор“ на драговољној помоћи од самог почетка Ерског кабареа. Господин Божидар Јоксимовић одговоран је за организацију кабаретске кафане. 
На изузетно задовољство организатора ове манифестације, шеснаести Улични ерски кабаре је отворио Милан Стаматовић, председник Општине Чајетина, поносан што је наш кабаре у кратком периоду постојања завредио  драгоцену пажњу и позитивну оцену највиших институција Републике Србије,  а посебно признање је упис  ерског хумора у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа. Ово  значајно признање,  намеће нам  још веће амбиције и даје реалну наду  како у дуг и успешан живот кабареа, тако и очување специфичног ерског духа. 
На 15. Конкурсу за афористичара године, у оквиру манифестације "Летњи улични ерски кабаре", учествовало је 59 афористичара из земље и региона.
Жири у саставу:  др Слободан Симић, афористичар и председник комисије, Нешко М. Илић, афористичар,  Зоран Богдановић, афористичар и Љиљана Ракић, библиотекар, донео је следећу одлуку:
Прва награда: Милан Куриџа из Приједора.
Друга награда: Нинус Несторовић из Новог Сада.
Трећа награда: Бојан Љубеновић из Београда.
Награда „Раде Јовановић“, коју додељују Београдски афористичарски круг и Библиотека "Љубиша Р. Ђенић" за најбољу књигу афоризама у 2022. години: Јово Николић из Угљевика, за књигу "Пуцњи без опомене".
Публици се најпре обратио председник жирија Слободан Симић, уручивши награде победницима, за чију су се реализацију као и претходне године побринули Музеј на отвореном „Старо село“  Сирогојно, Студентско одмаралиште „Ратко Митровић“ и ТО Златибор. 
Након уручивања награда уследила је драмска представа, специјално издање ерског хумора ДРАМСКЕ МИНИЈАТУРЕ ЕРСКОГ ХУМОРА, по сценарију Душана Јанковића са ДРАГАНОМ ЂУРЂЕВИЋ и МИКИЈЕМ ДАМЈАНОВИЋЕМ  и дуодрама ТЕСТАМЕНТ, по сценарију Слободана Симића са Дивном Марић и Бобаном Љубичићем. 
Следеће вече, 5. августа, 2023. програм Летњег уличног ерског кабареа је одржан у позоришној сали Културног центра Златибор.