Стручно предавање „Упознај виртуелну библиотеку“

 

У уторак, 12. јуна 2024. године дипломирани библиотекар Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ Чајетина, Љиљана Ракић и виши дипломирани библиотекар Народне библиотеке Ужице, Драгана Ристановић су ученицима седмог разреда ОШ „Димитрије Туцовић“ Чајетина, у издвојеном одељењу на Златибору одржли стручно предавање „Упознај виртуелну библиотеку“ које се односило на претрагу електронског библиотечког каталога COBISS и употребу апликације mCOBISS. Предавање је одржано у сарадњи са професорком књижевности Маријом Вуловић из ОШ „Димитрије Туцовић“ на Златибору.

 

 

 

Отварање изложбе Снежане Ђенић „Димитрије Туцовић - Раднички витез“

У уторак, 4. јуна 2024. године, у галерији Културног центра Мионица, отворена је изложба историчарке и музејског саветника, Снежане Ђенић, под насловом „Димитрије Туцовић-Раднички витез“. Изложбу су отворили Бобан Јанковић, председник Општине Мионица и ауторка.
Изложба је организована поводом 110 година од погибије Димитрија Туцовића, кога данас, са правом памтимо као радничког витеза. Састоји се од докумената, фотографија и писама, који прате његов животни пут и политички рад, од његовог рођења 1881. године, у селу Гостиље, па све до његове погибије у чувеној Колубарској битки.

Отварање изложбе „Сликар небеских видика“ Драгића Петровића Медоша

Синоћ је у сали Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ у Чајетини  отворена ретроспективна изложба „Сликар небеских видика“ Драгића Петровића Медоша. Приказана изложба је скуп обједињених Медошевих дела, која су у власништву Народног музеја Ужице, господина Радојка Крејовића, Народне библиотеке Ужице, Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ и још неколицине власника. 

Представљање збирке песама "Моје мисли на папиру" Вање Филиповић

У петак, 24. маја 2024. године, Библиотека „Љубиша Р. Ђенић“ Чајетина, имала је част да представи прву збирку песама „Моје мисли на папиру“, талентоване ученице седмог разреда ОШ „Димитрије Туцовић“, Вање Филиповић. Поред ауторке о књизи су говорили Братислав Бата Голић, оснивач и директор културно-издавачког центра „Српска кућа“ и Јагода Јеремић Љубојевић, професорка српског језика и књижевности и рецензенткиња књиге. Програм је водила Љиљана Ракић, библиотекар.

Победници Песничког конкурса "Песмо моја закити се цветом, песмо моја замириши светом"

Са задовољством објављујемо резултате Песничког конкурса „Песмо моја закити се цветом, песмо моја замириши светом“ који је расписала Библиотека „Љубиша Р. Ђенић“ Чајетина у оквиру традиционалне манифестације, седмог по реду, Фестивала цвећа, који ће се одржати 21. и 22. маја. На Конкурсу, који је трајао од 2. до 15. априла, деца основних школа златиборског краја, су могла да шаљу највише по две песме на тему конкурса „Песмо моја закити се цветом, песмо моја замириши светом“.

Отварање изложбе Снежане Ђенић "Раднички витез" у Лазаревцу

Библиотека „Димитрије Туцовић“ из Лазаревца обележила је 13. маја Дан Библиотеке и jубиларних 75 година од оснивања. Том приликом отворена је изложба посвећена Димитрију Туцовићу „Раднички витез“, борцу за социјалну правду и једнакост, новинару, публицисти и знаменитој личности. Ауторка изложбе је Снежана Ђенић, музејски саветник и историчар, уједно и добитница Награде „Димитрије Туцовић“.

Поетско-афористичарско вече Слободана Симића

Синоћ је у Библиотеци „Љубиша Р. Ђенић“ у Чајетини одржано поетско-афористичарско вече Слободана Симића. Представљене су две његове књиге, обе у издању Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“. Реч је о збирци поезије „Дођи кад хоћеш“ и о књизи афоризама „Колективно лудило“, коју је библиотека у Чајетини објавила у сарадњи са ИК Алма из Београда. Овом приликом говорили су Мирјана Ранковић Луковић, завичајна књижевница, професор Жарко Требјешанин и аутор.
Слободан Симић рођен је у Ужицу, 1963. и по професији  је психијатар.