Представљање књиге „Биографски лексикон Златибора“ аутора Милисава Р. Ђенића

Друго вече свечаности поводом 120 година постојања Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ Чајетина обележено је представљањем књиге „Биографски лексикон Златибора“, аутора Милисава Р. Ђенића, у огранку Библиотеке на Златибору. 
Књига је изашла крајем прошле године у издању Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ и представљена је на Међународном сајму књига у Београду. 
Милисав Р. Ђенић (90), професор историје из Чајетине, уважени културни прегалац, објавио је двадесету књигу о завичају –  „Биографски лексикон Златибора“, као круну деценијских истраживања и писања о ерском хумору, развоју туризма, а посебно о ратницима и патњи народа с почетка 20. века.
Рецензент књиге је др Илија Мисаиловић, дугогодишњи истраживач и одличан познавалац ужичког и Златиборског краја, који се својим књигама на најбољи могићи начин одужује свом завичају. Он објашњава да се Милисав Ђенић прихватио веома обимног и одговорног посла да свом вредном и дугогодишњем истраживачком раду дода и дело „Биографски лексикон Златибора“, у коме се одужује многим успешним посленицима који ће, првенствено својим радом и достигнућима, а потом и овим словом бити сачувани од заборава.
Аутор је међу корице књиге сабрао биографије 448 личности у два последња века са подручја бившег Златиборског среза, али и оних који су овде боравили и оставили видан траг или су стекли знање и каријере и заузимају важна места у научним и образовним установама.
У „Биографском лексикону Златибора“, своје место су нашли и ратници који су први понели славу Златибораца: 53 носиоца Карађорђеве звезде, осам добитника ордена Таковског крста и један носилац Ордена народног хероја.
У књизи су описани Златиборци  готово свих занимања, од ратара, кириџија, занатлија, трговца, политичара, учитеља, свештеника, архитекти,  уметника, књижевника до спортиста. 
Бивши Златиборски срез је до  данашњих дана изнедрио осам академика, 53 доктора наука, 50 универзитетских професора… Многи од њих су се расули по белом свету, од Аустрије, Немачке, Француске и Португала до Америке, стичући углед у богатим земљама – пише Ђенић.
Један од веома успешних Златибораца је и синошњи гост, књижевни критичар, Петар Арбутина, који је представио и свој рад, описан у „Биографском лексикону Златибора“. Истакао је важност овог лексикона, јер народи који не поштују своју прошлост, немају ни будућност.