Представљање књиге Горана Петровића "Папир са воденим знаком"

У уторак, 14.03.2023. године, одржана је промоција књиге „Папир са воденим знаком“, српског књижевника и академика, Горана Петровића (Краљево, 1. јул 1961). Ово дело представља прву причу, "први ток" у такозваном циклусу књига „Роман делта“, универзуму алегоричних приповести чија се радња расплиће од средњег века до дана које сматрамо нашим и на којима је аутор радио последњих двадесет година. Роман „Папир“ је добитник награде „Београдски победник“ и нашао се и у ужем избору за НИН-ову награду за роман године.  
Горан Петровић је један од најзначајнијих и најчитанијих српских писаца млађе генерације савремених прозаиста. Члан је Српског књижевног друштва, Српског ПЕН центра, а од 2018. године је редовни члан Српске академије наука и уметности. 
Студирао је југословенску и српску књижевност на Филолошком факултету Универзитета у Београду. Дуго је радио као библиотекар у огранку градске библиотеке у Жичи. Био је главни и одговорни уредник часописа Повеља (2003–2010), а тренутно је главни и одговорни уредник издавачке делатности Народне библиотеке „Стефан Првовенчани” и уредник у ЈП „Службени гласник”. Углавном пише кратку прозу и роман.
До сада је објавио: књигу кратке прозе „Савети за лакши живот“ (1989), роман „Атлас описан небом“ (1993), збирку приповедака „Острво и околне приче“ (1996), роман „Опсада цркве Светог Спаса“ (1997), роман „Ситничарница Код срећне руке” (2000), збирку приповедака „Ближњи“ (2002), збирку изабране кратке прозе „Све што знам о времену“ (2003), драму „Скела“ (2004), збирку приповедака „Разлике“ (2006) и кино-новелу „Испод таванице која се љуспа“ (2010). 
Проза Горана Петровића адаптирана је за за позориште, радио и телевизију и објављена је у преко стотридесет издања, од чега шездесет издања у преводу на руски, француски, италијански, шпански, немачки, пољски, бугарски, словеначки, македонски, енглески, мађарски, чешки, словачки, белоруски, грчки, холандски, арапски и персијски језик. Двадесетак његових прича је заступљено у антологијама српске приче у земљи и иностранству. Добитник је бројних награда за своје књижевно стваралаштво.
Као део представљања књиге "Папир" у Библиотеци у Чајетини, аутор је прочитао публици кратку причу о свом првом рукопису, који је написао као дете и који је доживео судбину Александријске библиотеке. Објаснио је интерконекцију књига у циклусу „Роман делта“ и једним одломком упознао публику са радњом из романа, чије се издање очекује у наредних неколико месеци.
Поред аутора о књизи су говориле и професорке књижевности, Марија Вуловић и Јагода Јеремић. Оне су представиле своје импресије у вези књиге, откривајући главног лика, као и теме којима је проткано ово дело, о сменама живота и смрти и тајнама писања и стварања уопште.  Осврнуле су се и на једну од претходних књига Горана Петровића „Опсада Цркве Светог Спаса“, која је на њих такође оставила снажан утисак. 
Програм је водила Љиљана Ракић, библиотекар.
Књижевним сусретом са Гораном Петровићем отворен је прозор у невероватни свет књижевности, који је бесмртан, оплемењује и учи.