Представљена прва књига стихова Марије Вуловић "ОДМРЕЖАВАЊЕ"

У уторак, 22. августа 2023. године је у СБ Чигота на Златибору, у оквиру летњег културног програма под називом "И то смо ми", пред препуном салом публике представљена прва књига стихова Марије Вуловић "ОДМРЕЖАВАЊЕ" у издању Књижевне општине Вршац!
Марија Вуловић (рођ. Јовановић; Ужице 1978.) дипломирала је на Филолошком факултету у Београду, на Катедри за српску књижевност и језик. Као гимназијалка почиње да пише поезију. Након вишедеценијске паузе враћа се стиховима на наговор пријатеља из младости, пре свега Милене Божовиж Манић. Песме је објављивала у Књижевним новинама, Балканском књижевном гласнику, Шрафу, Међају, Кирки, Књижевним вертикалама, Ћирилици... као и на неколико интернет страница (магазин Дуњалучар, Филозофски огледи, итд.)
Лектор је и коректор неколико универзитетских уџбеника и научних монографија. 
Живи и ради у Чајетини. Мајка је трију девојчица: Вање, Саре и Сање.

Марија Вуловић пише реско, сагласно поднебљу из кога долази. Исписује стихове „огољене душе“, јер ко год одлучи да преживи своје „снебивљиве страхове“ другачије и не може и не сме, она воли супротно од преовлађујућег начина вољења у нашем добу. Ако вам се учини да понекад заплаче над „коби неостварених могућности“, то неће бити изговорено на патетичан начин, већ уз тиху, једва приметну нежност према људима и стварима. У дослуху „са свицима и рибама“ Марија диже споменик од „стихословља“ својим прецима; она истовремено разара и уздиже паланачки живот, обично препун острашћене злобе и празнине; у том и таквом животу ретки су тренуци објаве лепоте која постоји „у инат свим бесмислима“ бивају утолико драгоценији.
                                                                                                                               Катарина Мајић