Промоција књига "Хладни рат" и "Божанствени безбожници 1"

У Суботу, 01. фебруара 2020. године, у Малој сали Чиготе, у организацији Специјалне библиотеке Чиготе и Библиотеке "Љубиша Р. Ђенић", одржана је промоција књига "Хладни рат", Мухарема Баздуља и "Божанствени безбожници 1", Сање Домазет. Програм је водила Мирјана Црнчевић, библиотекар Специјалне библиотеке Чиготе.

Мухарем Баздуљ (Травник, 1977) је писац, новинар и преводилац.  Објавио је петнаестак књига, највише романа и збирки прича, од којих су се у последњих неколико година издвојили „Лутка од Марципана“ (2016) и „Квадратни корен из живота“ (2018). Књиге су му преведене на енглески, немачки, пољски, украјински, бугарски и македонски језик, а поједине приче и есеји на још десетак језика. Добитник је неколико књижевних и новинарских награда, међу којима су „Станислав Сташа Маринковић“ дневног листа „Данас“ и „Богдан Тирнанић“, Удружења новинара Србије. 

„Хладни рат“ је књига изабраних нефикцијских текстова писаних између 2005. и 2019. и састављена је махом од текстова који нису писани за њуз-магазине и сличне медије, него првенствено за књижевне часописе, антологије, зборнике и конференције.

Представљена књига се састоји из четири дела. У првом делу („Хладни рат“), налазе се два есеја, која на различите начине описују хладноратовску тематику.  Други део („Путна карта“) начињен је од четири путописна текста. Трећи део, „Иво Андрић: Друг(ови)“, здружује пет текстова који се баве неким аспектима живота и дела Иве Андрића.  У четвртом и последњем делу, „Кућна библиотека“, налази се шест огледа посвећених аутору драгим и значајним писцима, домаћим и страним.

Сања Домазет (Смедерево, 1968), је дипломирала на Правном факултету Универзитета у Београду и магистрирала је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду. Пише поезију, прозу, драме и есеје. Добитница је многих диплома и награда током школовања: Награда за поезију и прозу, „Извор живе речи“, награда за есеј „Дисово пролеће“, Награда народне библиотеке Србије, Женско перо, Најбоље новинарско перо, награда „Меша Селимовић“.

Овом приликом представила је књигу „Божанствени безбожници 1“, једно од издања у оквиру својеврсне трилогије. Ово је дело о уметницима који су живели и стварали у складу с постулатом да стварати уметност у савременом свету значи и спасавати сопствену душу. Они о којима је реч (Габријела Мистрал, Гарбо, Распућин, Висоцки, Неруда, Ружевич, Мишима...), доказ су да "велики уметници заувек остају деца". Ауторка је оценила да би радост с којом је писала ове есеје требало да буде и гарант радости њиховог читања. „Реч је о најразличитијим причама, о најразличитијим личностима, а чини ми се да се њима до сада нико није бавио на један овакав начин“, казала је она.