Промоција књиге "Гвоздено наслеђе" Сима Жиловића

У среду, 30.11.2022. године, у Библиотеци „Љубиша Р. Ђенић“, чајетинској публици представљена је књига „Гвоздено наслеђе“, аутора Сима Жиловића. Ова монографија је својеврсна сага о породици  Стојановић из Мачката, фамилији ауторове мајке. 

"Моји деда и баба по мајци су се звали Гвозден и Гвозденија, то се сазнаје на првим страницама књиге и чинило ми се да је Гвоздено наслеђе најадекватнији назив за књигу која почиње њиховим прецима и свим потомцима", прича Жиловић.

Књига је произашла из жеље да се за потомке сачува знање о њиховом пореклу. 
„У нашем животу се све може променити: име, презиме, место боравка, пријатељ , комшија... све, осим своје порекло које, ако се не запише, врло лако тоне у заборав. Наша обавеза је према потомцима да сачувамо своје порекло од заборава, за будућа поколења“, написао је аутор у уводној речи књиге, а написано је и реализовао.
Према речима Љиљане Ракић, помоћнице директорке Библиотеке "Љубиша Р. Ђенић“ овакве књиге, у којима се разјашњавају родбинске везе, родослови, кретање становништва, формирање села и породица, представљају право богатство за завичајни фонд библиотеке, као и велико национално благо за будуће истраживаче и генерације.

Поред ове монографије, Симо Жиловић је аутор и књига: „Основна школа у Голову“, „Жиловићи од Златибора“, „Коло девет сестара“,  „Чоловићи око Златибора“ и „Хроника села Рудине и Голово“ која је имала и проширено издање. Аутор се на крају промоције захвалио и онима који су му помагали у писању и издавању књиге, историчару и рецензенту књиге, професору Милисаву Ђенићу и свом сину, Бориши Жиловићу.