Промоција књиге и изложба "ДУШАН СТАРЧЕВИЋ - ПУТ У СВЕТЛОСТ"

У уторак, 07.09.2021. године у Градској галерији Ужице, одржана је промоција књиге и отворена ретроспективна изложба „ДУШАН СТАРЧЕВИЋ – ПУТ У СВЕТЛОСТ“. О књизи су говорили Љиљана Ракић, библиотекар и представник издавача књиге, Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“, Катарина Доганџић-Мићуновић, виши кустос у Народном музеју Ужице и уредник књиге, као и сам аутор. 

Књига „ДУШАН СТАРЧЕВИЋ – ПУТ У СВЕТЛОСТ“ представља животно дело занаменитог и даровитог ужичког сликара. Заокружујући педесетогодишњи циклус, књига је подељена по тематским целинама у раду уметника, а свој допринос у виду писаног трага о делу Душана Старчевића дали су еминентни и компетентни познаваоци сликарства и уметности уопште. Уредници монографије су Катарина Доганџић Мићуновић и Зоран Јеремић. Неки од аутора који су такође забележили  своје импресије су Љубомир Симовић, Радомир Верговић, Радомир Андрић, Светислав Басара, и друга веома позната и призната имена. Књига је богато илустрована, тако да су успешно представљене све фазе у раду уметника.

Душан Старчевић је један од оних сликара који теже да зароне дубоко у срж живота и посматрача не остављају равнодушним, који даје снажан печат уметности свог краја. Остварио је опус слика из амбијената из кланица, са закланом и рашчереченом стоком. Сликао их је све до ратова на овим просторима почетком деведесетих година прошлог века, када је метафора уништења постала стварност. 

Наступа фаза када се окреће пределима у којима остварује хармонију са природом. Акварел је техника којом Старчевић лако и пречишћено бележи омиљени пејзажни свет. Овим циклусом слика испуњене су тежње ка јединству човека и природе.

Дешавање је заокружено отварањем истоимене изложбе слика.