Промоција књиге Мирјане Ранковић Луковић "Веровање свицу"

У уторак, 22.11.2022. године, у Библиотеци „Љубиша Р. Ђенић“ у Чајетини, одржана је промоција књиге Мирјане Ранковић Луковић, „Веровање свицу“. 
Реч је о савременом издању, односно аудио и електронској збирци поезије књижевнице и завичајне песникиње Мирјане Ранковић Луковић, коју је објавила Издавачка кућа „Дигитална досада“, док ће се књига ускоро појавити и у традиционалној, штампаној верзији.
Гост вечери, а уједно и рецензент књиге била је Марија Вуловић, професорка српског језика и песникиња. Слажући се са мишљењем ранијих рецензената, Марија је између осталог истакла да поезију Мирјане Ранковић Луковић краси богатство и шареноликост мотива.
Стихове из збирке песама су поред ауторке читали и Бранко Антонић, новинар и глумац ваљевског позоришта, као и Мирјана Лопин Дризо.
Ова промоција је у правом смислу била савремена и мултимедијална, јер су припремљени и видео записи појединих песама. Такође, приказан је и снимак обраћања уреднице издавачке куће „Дигитална досада“  Иване Катић, која је представила свој рад и упутила публику како се до њихових издања може доћи, па тако и до књиге Мирјане Ранковић Луковић.
Посебан утисак на публику је оставила уметничка интерпретација Бранка Антонића и видео снимак песме „Пред битку на Цигли“, оживљавајући онај патријархални мушки принцип, који је наша песникиња подарила свом мушком субјекту који проговара мушки, прксно и одлучно, а опет емотивно и рањиво.
Песникиња је припремила и мало изненађење. На паноима су биле изложене одабране песме из ове збирке, које је публика могла узети као успомену на ово вече. 
Програм је водила Љиљана Ракић, библиотекар.