Радионица поводом Међународног дана матерњег језика

У петак, 21. фебруара 2020. године, у Библиотеци „Љубиша  Р. Ђенић“, одржана је радионица са децом из ПУ „Радост“. Повод за њихову посету је Међународни дан матерњег језика, који се са на овај дан обележава широм света, још од 2000.године.  Основни циљ је да се подигне свест о значају матерњег језика и мултилингвизма.

Радионицу смо започели међусобним поздрављањем на различитим језицима, а затим смо разговарали о значају очувања матерњег језика, као и о изреци „Човек онолико вреди колико језика познаје“.  Да би умели да ценимо туђе, морамо прво да ценимо своје. 

У нашем језику је све чешћа појава преузимања и дословног превођења страних речи и израза, посебно због развоја технологије. Први задатак за децу је био да речи страног порекла, замене речима српског језика, што им је одлично пошло за руком. Своју креативност и познавање српског језика су показали и када је требало да препознају слова и досете се најлепших речи, које почињу тим словима наше азбуке. Радионицу смо завршили квизом „Квизоманија за радозналце“, где су деца постигла максималан број поена, показавши широко знање у области опште културе. 

Радионица је протекла динамично и закључили смо да је неговање матерњег језика веома важно, али да не искључује могућност да се успешно уче други језици.