Стваралачка биографија Ђорђа Марјановића

У уторак, 10. марта 2020. у Сали Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“, у Чајетини, одржана је промоција књиге Маријане Дујовић, „Енергија Слободе“, први пут представљене на 64. међународном београдском сајму књига, у оквиру издавачке куће Клио.

Ауторка је покушала да пише као непристрасан музиколог, на кога су лик и дело Ђорђа Марјановића оставили снажан утисак. Овај историографско-аналитички рад углавном потиче из сакупњених информација из личне архиве Ђорђевог сина, Марка Марјановића, фотографија и новинских чланака, у којима су забележена сећања његовог оца и његових пријатеља и сарадника. Књига представља стваралачку биографију Ђорђа Марјановића и сачињена  је из три већа сегмента. Први део је приказ његове личне и професионалне биографије. Други сегмент представља преглед његовог стваралаштва и разматрање стилских карактеристика песама које је изводио и снимио у датом времену, а трећи део књиге чине прилози који употпуњују његову биографију бројним информацијама о наступима, објављеним плочама, итд. 

Намера ауторке је била да интегрише све до сад познате информације о певачу у једну књигу, да прикаже нека нова сазнања, при чему је направљена селекција података, тако да тривијалне приче нису део ове књиге. Тежиште није на догодовштинама из живота певача, већ на приказивању ширег контекста, односно времена у којем је Ђорђе Марјановић деловао, у циљу сагледавања његове монументалне популарности у Југославији (и шире), током друге половине XX века.

Ђорђе Марјановић на себе скреће пажњу крајем педесетих, када је скинуо свој сако и завитлао га у публику. Ова је реаговала јединствено, заљубила се у њега заувек. Ђорђе је временом израстао у врхунског шоумена, комплетног сценског уметника каквог популарна музика никад раније на овим просторима није имала.  Несумњиво је да је његово деловање изузетно значајно у историји поп музике, нарочито домаће, а потом и шире. Славу коју је он имао није само на нивоу идола, друштвене иконе као продукта потрошачке културе, јер је он ипак утицао на формирање културних вредности. Фигурирао је као истакнути „југословенски производ“ и ван граница тадашње земље и међу малобројним је који су у периоду Хладног рата успели да остваре успех и на Истоку и на Западу. Његово стваралаштво се поистовећује са свим оним добрим вредностима и квалитетима државе коју је представљао, које више нема. Утицао је на формирање музичког стила, али и на одевање, лепо понашање, све оно што се данас може класификовати као „добар укус“, не само својих савременика, већ и знатно млађих. За свој рад награђен је више пута, а нарочито се истичу домаћа и инострана одликовања за животно дело и допринос у култури. Остаће упамћен по својој музици, као уметник који је у исто време освојио Исток и Запад.

Специјалан гост вечери је био Марко Марјановић, син Ђорђа Марјановића, који је успео да пренесе публици један део својих сећања на живот и славу свог оца, успешно дочаравајући карактер звезде једног прошлог времена, која и даље траје.