СВЕЧАНОСТ ПОВОДОМ 120 ГОДИНА ТРАЈАЊА БИБЛИОТЕКЕ

У петак, 28. јуна 2024. године, са почетком у 20.00 часова, одржана је свечаност поводом 120. година трајања Библиотеке "Љубиша Р. Ђенић", угледне институције и једног од значајних културних центара Златиборског округа. Видовданску академију је отворила директорка Библиотеке Снежана Ђенић речима: " Чињеница да данас бројимо 120 година постојања представља изузетну ствар за историју  златиборског краја. Зато је разумљиво да и само учешће у једној овако значајној светковини представља велику привилегију, част и једнако задовољство. У том трајању, дугом и по времену и по догађајима, ова установа је била и остала темељ ослонац посвећивања и ширења опште културе у златиборском крају. Мисија данашње Библиотеке је да промовише писменост и негује културу читања и доживотног учења, подижући свест о локалном и националном културном наслеђу". Имали смо велику част на 120 дану Библиотеке да присуствује преседник Општине Чајетина Милан Стаматовић и том приликом похвали рад Библиотеке и окарактерише је као светао пример једне мале локалне самоуправе.

Љиљана Ракић, помоћница директорке се у име Библиотеке захвалила свим корисницима и сарадницима, уз чију помоћ је ова установа остварила квалитетнији и бољи рад у протеклој години. Захвалнице за специјалан допринос раду Библиотеке су добили: Светлана Ђалдовић Шијаковић, директорка Музеја на отвореном "Старо село" Сирогојно, Недељко Спасенић, Управник Студенског одмаралишта "Ратко Митровић" на Златибору и Мирко Марковић библиотекар- саветник, писац и критичар књижевности за децу. Као и сваке године библиотека награђује свог највернијег читаоца. Ове године награду добија Звездана Јовановић. Уз захвалнице за специјалне госте додељене су књиге које су изашле у издању Библиотеке: "Димитрије Туцовић-раднички витез, Снежане Ђенић и књига "Колентивно лудило"Слободана Симића, која је добила награду Радоје Домановић за најбољу књигу сатире у 2023.

Библиотека је пола века носила име Димитрија Туцовића одужујући се овом знаменитом Златиборцу, овом приликом отворена је изложба "Димитрије Туцовић-раднички витез", Снежане Ђенић, директорке библиотеке, историчара и музејског саветника. Ауторка изложбе се обратила речима: "Димитрије Туцовић је био централна личност социјалистичке мисли и радничког покрета Србије. Захваљујући њему, његовим идејама, и систему вредности, његова партија је из дана у дан све више утицала на целокупан живот ии српског друштва и балканског радништва. Кроз њега је та партија заузела достојно место у Другој интернационали и уживала велики међународни углед. Димитрије Туцовић је био по свему изузетна личност. Био је велики интелектуалац кога је уважавао свет, космополита, полиглота, био је отворен, доследан, али оно што је код њега било посебно вредно, било је човекољубље, напрекинута намера за добрим и дубока емпатија за све оне који пате. Надам се да ћемо овом изложбом којом се обележава стодесет година од погибије Димитрија Туцовића, бити ближе разумевању његовог места у српској историји.

Гост Видовданске академије историчар, архивиста у Државном архиву Србије госпођа Милена Мићић Главоњић се обратила  и отворила изложбу речима: "Приредити изложбу о једној личности какав је био Туцовић значи тихи, трудбенички, врло често рударски рад по патинастој прашини архивске грађе коју похрањује између осталог и Државни архив Србије. "

За музички програм свечаности је био одговоран џез трио Праскозорје из Краљева. на репертоару састава су биле нумере Дунавски валови, Интернационала али и низ филмске и танго мелодијe.