Трибина: Од присаједињења до прекрајања, Војводина у Краљевини СХС/Југославији од 1918. до 1941. године

У оквиру упознавања културних институција у централној Србији са радом Архива Војводине, у петак, 03.09.2021.године, у сали Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ у Чајетини,  организована је трибина под називом: Национална идеја Срба Војводине и присаједињење Краљевини Србији 1918. године.  На трибини је говорио професор доктор Саша Марковић, који је промовисао  ауторску књугу  „Од присаједињења до прекрајања, Војводина у Краљевини СХС/Југославији од 1918. до 1941. године“.  Директорка  Библиотеке, Снежана Ђенић, истакла је да се радује будућој сарадњи са Архивом Војводине, прихвативши поклон књиге, које јој је уручио професор доктор Саша Марковић, декан педагошког факултета у Сомбору. 
Трибина и промоција монографије били су прилика  за подсећање на вековну борбу српског народа да живи у заједничкој држави. О заблудама, грешкама, победама и разочарењима на том путу говорио је професор доктор Саша Марковић. Сукоб интереса  различитих држава које су опстајале на простору  Војводине и у окружењу, били су стална претња и препрека остварењу вековних тежњи српског народа. Срби у Војводини су се налазили у том историјском периоду фигуративно између чекића и наковња. С једне стране  притискала их је аспирација Беча да им Срби служе као војници, а с друге стране аспирације Мађара да од Срба направе своје кметове и да их временом покатоличе и инкорпорирају у мађарску нацију.
Иначе, професор Марковић  објавио је више научних радова у земљи и иностранству, а њихова основа су рефлексије европских културних, друштвених и образовно-васпитних идеја код Срба у 19. и 20. веку.